//

ISTORIE

Palatul Stirbey


Istoric

Istoria familiei Stirbey se impleteste cu acest loc in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand documentele il mentioneaza pe marele vornic Barbu Stirbey ca detinator al satului Buftea de Jos, in anul 1831.

Barbu Stirbey, Domnitor al Tarii Romanesti intre iulie 1849 - octombrie 1853 si intre octombrie 1854 * iunie 1856, a mostenit Domeniul Stirbey de la parintele sau adoptiv, marele vornic Stirbey. Avand o formatie intelectuala moderna, pe care i-o asigurasera si studiile la Paris, Domnitorul s-a consacrat preocuparilor sale politice, intervenind destul de putin asupra Domeniului, pe care l-a lasat la randul sau mostenire fiului sau, Principele Alexandru Stirbey (1837-1895).

Mai putin preocupat de politica, Principele, nascut si educat la Paris, a fost in schimb o fire dinamica, cu o intelegere excelenta a timpului sau, care, la indemnul tatalui sau, Domnitorul Barbu Stirbey, a dezvoltat puternic Domeniul Stirbey, dandu-i o dimensiune industriala si comerciala. Principele a amenajat parcul, a construit Palatul si Biserica, precum si numeroase obiective functionale, doar partial prezervate astazi.

Barbu Alexandru Stirbey (1872-1946) a mostenit Domeniul de la tatal sau la doar 23 de ani. Om politic si, deopotriva, un intreprinzator abil si pasionat, educat si el la Paris, Printul Stirbey a dat Domeniului stralucirea conferita de generozitatea spatiului si fericita amplasare, valorificand la maxim potentialul sau economic dar, mai ales, introducandu-l în circuitul inaltei societati bucurestene.

Regina Maria paseste pentru prima oara pe Domeniul Stirbey in 1909 si va urma sa frecventeze constant acest spatiu, despre care a lasat una dintre cele mai calde marturii:

"Buftea era un Domeniu foarte bine oranduit, aproape de tot de Bucuresti, iar Printul Stirbey croise in padure lungi alei pe care le puteai goni in galop, pe un drum batut, lungime de mai multi kilometri. Atat Printul cat si trei dintre fiicele lui erau calareti cat se poate de buni si petreceam de minune impreuna. Mi-era draga acea padure cu covorul ei de flori ce se schimba dupa anotimp, de la mica brandusa galbena pana la floarea de mazarica din mijlocul verii, de un vanat adanc, care-si intindea minunatele manunchiuri peste tot pamantul. Cand inchid ochii parca simt mirosul patrunzator al tufisurilor de stejar care isi raspandesc indeosebi aroma spre seara si par a-si revarsa pana si fundul sufletului in ceasurile racoroase ale amurgului."

Printul Stirbey s-a aflat in relatii apropiate cu Familia Regala indeplinind pentru un timp functiile de Administrator al Domeniilor Regale si consilier al Regelui Ferdinand.

Despre colaborarea Printului Stirbey cu Familia Regala, cea mai elocventa caracterizare a facut-o Regina Maria:
„ (…) El ne-a fost cel mai credincios prieten si cel mai apropiat colaborator al meu. Ne-a ajutat sa construim Romania Mare, impreuna am dus luptele, ne-am zbatut si am mers inainte, eu singura sstiu cat de mare a fost participarea lui, desi numele lui nu va figura în istorie, cu exceptia acestor pagini, daca vor fi vreodata citite. Dar aici scriu clar in cuvinte hotarate: Nando si cu mine nu am fi unde suntem daca Barbu Stirbey nu ar fi stat alaturi de noi asa cum a stat devotat, atent, inteligent, plin de tact, lipsit de egoism. Nu a luat niciodata nici un banut de la noi pentru munca pe care a facut-o; el a facut pur si simplu din devotament, de aceea nu a esuat niciodata, a stat intotdeauna alaturi de noi la bine si la rau, cu sange-rece in momente de panica, hotarat cand trebuia sa dea un sfat dificil. Totusi, gelozia lumii l-a rupt de noi si trebuie sa-l las sa plece, deoarece si eu apartin acestei lumi nerecunoscatoare. Probabil, tara sa nu va sti niciodata ce a facut el pentru ea, pentru ca este un om modest, care a lucrat pentru gloria regelui sau si nu pentru a sa, dar aici in aceste pagini, unde adevarul a fost scris zi cu zi, cu o sinceritate aproape brutala, eu vorbesc de omul care a fost incorect tratat, asa cum se cuvine sa vorbesc despre el: cei care l-au rupt de noi vor trai regretul de a fi procedat astfel, niciodata regele nu va mai avea un consilier mai cinstit, mai sincer, mai lipsit de egoism si mai inteligent; aceasta o depun marturie în fata lui Dumnezeu si a oamenilor(…). "

Joi, 20 noiembrie 1919, Cotroceni,  (pag. 362 - 363)
REGINA  MARIA  a  ROMANIEI
Insemnari  zilnice, vol.1,  Editura HISTORIA, Bucuresti, 2006

Figuri dintre cele mai importante pentru România moderna au fost adesea oaspeti pretuiti ai Domeniului Stirbey: Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, George Enescu, Lascar Catargiu, Petre Carp, Teodor Rosetti, Mihai Sutu, Titu Maiorescu, generalul Ion Argetoianu, Carol Davilla.
In 1917, in Palatul rechizitionat de armata germana si-a stabilit locuinta Maresalul August von Mackensen si tot aici a fost negociata pacea cu Puterile Centrale, semnata la 5 martie 1918.
La putin timp dupa moartea tragica, în circumstante bizare, a Printului Stirbey, in 1946, intregul Domeniu a fost expropriat si preluat de catre Gospodaria Partidului Comunist.
Chiar daca nu în regim privat, obiectivele economice ale Domeniului au continuat sa functioneze, la acestea adaugandu-se studiourile de film Buftea, in care s-au filmat coproductii care au adus la Domeniu actori celebri, ca Jean Marais sau Belmondo.

Domeniul a continuat sa fie un loc al unor importante decizii politice, precum si de vizite si discutii pentru liderii politici comunisti, printre care si Gheorghe Gheorghiu Dej. La Palatul Stirbey, Hrusciov a semnat, in 1964, documentele legate de retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei.
In 1973, lotul de tenis al SUA a fost gazduit la Palatul Stirbey si s-a antrenat pentru finala Cupei Davis pe terenurile de tenis ale Domeniului.
Incepand din 1990, Domeniul a fost preluat in administrarea Ministerului Culturii, apoi de catre RAAPPS, fiind în cele din urma castigat in instanta de catre mostenitorii familiei Stirbey si astfel iesind complet din circuitul public.
La 6 iunie 2007, Domeniul Stirbey a fost achizitionat de la mostenitorii familiei Stirbey de catre Bucharest Arena, care l-a redeschis publicului, pastrandu-i caracterul de parte a patrimoniului cultural si istoric national si totodata adaugand noi constructii care sa vina in intampinarea asteptarilor publicului contemporan.
Timp de un secol si jumatate, Domeniul Stirbey a evoluat constant, adaptandu-se schimbarilor economice, fiind martor tacut la decizii si schimbari politice, ocrotind o familie de Domnitor, primind oaspeti de seama, si ramanand totusi neschimbat in ceea ce poate de la inceput i se destinase: o eleganta simpla, naturala, aerul romantic al parcului, cu arborii sai seculari, un sentiment de libertate, moderata de bun gust, care fac ca vizitatorii sa il simta familiar, intim, in ciuda istoriei sale coplesitoare, care impune mai curand un respect cald, decat o reverenta insurmontabila.

Pastrati legatura cu noi

Strada Stirbei-Voda, Nr. 36, Buftea, Ilfov

     073-STIRBEY(073-7847239),0730073135, 0758110942
0752317117, 0758110948


Harta site

Acasa  Meniuri de nunta  Corporate  Despre noi  Locatii  Meniuri de botez  Alte servicii  Pachet bauturi  Varianta 1  Galerie foto  Palatul Stirbey  Team building  Cursuri echitatie  Varianta 2  Printul Stirbey  Finger food  Petreceri pentru copii  Sala Regina Maria  Varianta 3  Meniu Traditional Romanesc  Contact  Pavilionul Nadeja  Zbor cu balonul  Pachete de bauturi  Capela  Terasa de vara Dej  Peluza 
Toate drepturile rezervate palatulstirbey.ro @2015
sus