Alături de palat, între anii 1850-1890 a fost construită capela familiei, în stil neogotic, după proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen, de origine daneză, cu altar și gropniță, în care se găsesc mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbey Voievod, al prințului Barbu Alexandru Stirbey și ale rudelor acestora. Din pictura executata în 1890 de Gheorghe Tătărescu, rudă cu familia Știrbeilor, au mai rămas doar fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus în brațe, restul picturilor și textul “Acest sfânt lăcaș fondat de Vodă Barbu Știrbei și soția sa Elisaveta s-a terminat de fiul lor Alexandru Barbu Știrbei în anul 1890”, fiind pierdute.
Capela este un exemplu dintre cele mai edificatoare ale stilului romantic, combinând elemente provenind din arhitecturi diferite. Cupola face are influențe din arhitectura bizantina, dar decorațiile de detaliu au mai degrabă alura clasicizantă. Utilizarea materialelor diferite, prin textură și cromatică, conferă clădirii un caracter aparte, o expresivitate cu totul deosebită, calități esențiale atribuite arhitecturii romantice.
Capela Știrbey se afla sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române și poate găzdui ceremonii religioase de căsătorie și botez atât în interior cât și în fața capelei, într-un cadru romantic încărcat de istorie.
Accesul către capelă se poate face cu mijloacele de transport personale, dar și pe jos traversând lacul interior și aleea cu pini, unul dintre cele mai frumoase locuri ale domeniului.
În 1992, în capela familiei Știrbei regizorul Francis Ford Coppola a filmat câteva scene din filmul „Dracula”, capela fiind vizitată și de Nicole Kidman și Jean Paul Belmondo
Copyright © 2023 Palatul Stirbey Buftea - All Rights Reserved.